Ruud van Halder

Ruud van Halder

Ruud van Halder

Toen Ruud acht jaar was wist hij dat hij gitarist wilde worden. Zijn opa was beroepsmuzikant in de klassieke wereld en muziek is hem dus met de paplepel ingegoten. Van zijn achtste tot en met zijn twaalfde jaar heeft hij gitaarles gehad op een klassieke muziekschool maar toen vond Ruud het tijd om te verhuizen naar een muziekschool die meer was gericht op pop en rock.
Ruud kwam in aanraking met o.a. John Mayer, Joe Bonamassa, Jimi Hendrix en richtte een band op samen met zijn broer, zijn neef, twee vrienden en een vriendin. Met deze band heeft hij een aantal jaar gespeeld en is hij zelfs in de finale van ‘Kunstbende’ (een talentenwedstrijd voor jongeren) terecht gekomen.

Muziek was in die tijd voor Ruud inmiddels zo belangrijk geworden dat hij wist dat hij er zijn beroep van wilde maken. Na het behalen van zijn Havo diploma heeft hij toelating gedaan voor het conservatorium in Rotterdam en werd aangenomen. Hier heeft hij les gehad van o.a. Leendert Haaksma (Anouk), Martijn van Agt (Anouk, Ilse de Lange), Age Kat en Menno Gootjes (Focus).

In de vier jaar die Ruud van Halder daar op school heeft gezeten heeft hij veel muzikanten leren kennen en met veel muzikanten samengewerkt. Met een aantal van die muzikanten begint hij in het eerste jaar de band Grant, een soul/funk band met eigen nummers. Deze band heeft drie jaar mogen bestaan en Ruud heeft met Grant in het voorprogramma van Leon Ware en Alain Clark gestaan.
Toen de zanger besloot om ermee te stoppen kwamen ze op het idee om met dezelfde bezetting, zonder zang, door te gaan als instrumentale band. In die tijd was de band ‘Snarky Puppy’ (fusionband) erg populair en daar waren ze allen een groot fan van. De nieuwe band die ontstond heet ‘Marutyri’ en bestaat sinds vorig jaar september. Ruud heeft met deze band inmiddels al 2 EP’s opgenomen, heeft zijn conservatorium diploma op zak en stond dit jaar (2015) met Marutyri zelfs op het North Sea Jazz festival!

Ruud van Halder geeft op maandag en woensdag gitaarles bij Popschool Hoeksche Waard.